Nemůžeme chtít hned zázraky aneb fáze jazykového vývoje dětí

15.5.2023

Nemůžeme chtít hned zázraky aneb fáze jazykového vývoje dětí

Existuje teorie, že čím dříve je dítě vystavené vlivu druhého jazyka, tím jsou mechanizmy jeho osvojování více podobné mechanizmům učení se mateřského jazyka.

Nic není ale hned, nemůžeme chtít hned po každém dítěti zázraky, jazykový vývoj dítěte lze rozdělit do 4 základních fází:

První fáze = tichá fáze - trvá od začátku vystavování dítěte cizímu jazyku, výjimečně může trvat až do cca 4. ročníku (záleží na osobnosti dítěte), dítě nás poslouchá, vnímá, informace si ukládá, ale ještě není zcela připraveno reagovat ("sedí v koutě" a poslouchá - i to je v pořádku).

Druhá fáze = reproduktivní fáze - tzv. monkey see, monkey do - učení se bez porozumění "proč?" mají něco dělat, potřebují model, po kterém opakují, může jím být lektor/učitel ve třídě, ale klidně také kreslená postavička nebo maňásek - naše děti využívají maňáska pana Smartieho (někteří si ho pořídili i domů), Smartie je jejich oblíbeným hrdinou, znají ho z příběhů, obrázků, písniček, je jejich "anglickým vzorem", snaží se ho napodobovat a opakovat po něm.

Třetí fáze = reproduktivně-produktivní fáze - obvykle začíná koncem 4. ročníku ZŠ, kde dítě přestává "jen" opakovat, ale je již schopno vytvářet vlastní fráze a použít je ve správném kontextu.

Čtvrtá fáze = produktivní - obvykle od 5. ročníku - děti již plynule hovoří.

Co je důležité? Dítě si musí v klidu, bez stresu projít všemi výše zmíněnými fázemi, potřebuje k tomu trpělivost ze strany rodičů i lektorů a vystavení anglickému prostředí, aby mělo odkud čerpat. Pokud však dítě nedojte do čtvrté - produktivní - fáze ještě před pubertou, je již pozdě a proces začíná znovu od první fáze.

zpět na blog

Kontaktní informace

Jazyková škola H.O.E. s.r.o. (House of English)
Učebny: Wonkova 340, Hradec Králové
Sídlo: Zelená 764, 500 04 Hradec Králové
Do obchodního rejstříku zapsána u Krajského soudu v Hradci Králové dne 4.června 2013, oddíl C, vložka 32301.

IČO 01730126

Obecné informace:

Mgr. Katina Chalupová

ředitelka jazykové školy

Telefon: +420 777 314 220

E-mail: info@house-of-english.cz

Informace o kurzech pro předškoláky a první stupeň, informace k online kurzům:

Bc. Adéla Vejvodová

zástupkyně ředitelky

Telefon: +420 774 981 600

E-mail: adela@house-of-english.cz

Informace o kurzech pro druhý stupeň, SŠ, dospělé a firmy:

Mgr. Věra Pohlová

PR Manager and Course Coordinator II

Telefon: +420 774 225 855 

E-mail: verka@house-of-english.cz